Huumorin voimin aivan jokaisen pylly hyllyy

Erityisesti joogasta puhuttaessa törmää usein olettamukseen, että pitäisi olla notkea, treenattu tai vähintäänkin jooga-asanoiden sanskritin kielisiin nimiin perehtynyt guru, jotta uskaltaisi edes tulla tunnille. Tietyille tanssitunneillekin voi tuntua haastavalta mennä, jos ei ole vuosiin tai ehkä koskaan käynyt tunneilla, vaikka taso olisikin niin sanotusti avoin. 

Buti-tunneilta olen halunnut kitkeä kaikki tällaiset pelkoa herättävät ennakko-olettamukset. Joogakokemusta ei tarvitse olla, jotta voi osallistua tunnille. Ei myöskään tarvitse olla tanssitunneilla rutinoitunut kävijä, jotta pääsee Butin villiin menoon vaivatta mukaan. Toki harrastuneisuudesta on aina hyötyä, mutta edellytys se ei missään nimessä ole. Taso on siis näillä tunneilla oikeastikin avoin. Haluan, että tunnille voi tulla iloisen kutkuttavalla mielellä - joka toivottavasti on vielä kutkuttuneempi tunnin jälkeen.

Totta kai haastetta on hyväkin olla liikkeissä ja Butissa liikkeet saattavatkin toisinaan vaihtua varsin usein - tosin olen halunnut itse pitää tahdin kuitenkin huomattavasti maltillisempana kuin esimerkiksi tietyillä amerikkalaisilla Buti-tunneilla, joilla saa kiirehtiä niin kovaa liikkeestä toiseen, että hyvä kun ehtii edes aloittaa ensimmäistä liikettä, kun ollaan jo kolmannessa. Onhan joogatunnilla kuitenkin syytä välttää turhaa hektisyyden tuntua, jota saamme ihan tarpeeksi itse kukin kokea ihan arkielämässämme. 

Älä ota itseäsi liian vakavasti, mielikin rentoutuu

Pääasia Buti-tunneilla on pitää hauskaa tehoharjoituksen myötä eikä kuitenkaan liikaa jumittua siihen, mikä ehkä tuntuu vähän hankalammalta kyseisenä päivänä. Omassa ohjaamisessa haluankin korostaa myös huumorin voimaa: Kuinka paljon sallivampi ilmapiiri tunnilla vallitseekaan, kun siellä saa ja voi spontaanisti purskahtaa vaikka nauruun, kun kokeillaan ensimmäistä kertaa alaspäin katsovassa koirassa kunnon sheikkausta, joka ravistelee ja rentouttaa koko alaselän ja takapuolen tai vaikkapa lantion sivuttaista liikuttamista eli tiktokkia. Kaikki tämähän on monelle aivan uutta (onhan lajikin niin uusi Suomessa!) eikä se tasapainon löytäminen välttämättä joka päivä onnistu edes perusseisoma-asennossa, joten miksi ottaa itseään turhan vakavasti! Samalla pääsemme hikoilemaan kehon kuona-aineita pois ja rentouttamaan myös mieltämme, jotta olemme valmiimpia tunnin meditaativista osiota varten.

Alaspäin katsova koira muuttuu aivan uudenlaiseksi asanaksi, kun liikkeessä saa vain antaa mennä ravistellen…

Pyrin tarjoamaan aina vaihtoehtoisia liikkeitä, joita saa myös tehdä omaan tahtiin: Jos on tiedossa hyppyjä, voi ne jättää kokonaan väliin tai vaihtoehtoisesti hypyt voi tehdä kevyesti askeltaen. Syväkyykkyjä ei tarvitse tehdä, jos ei halua. Vaihtoehto voi olla esimerkiksi reisien varassa huomattavasti ylempänä tai syvemmässä kyykyssä, mutta kantapäät ilmassa tai toinen polvi maassa. Ja ihan milloin vain saa ottaa oman paussin päinmakuulla lapsiasanassa polvet ylävartalon alla, otsa maassa. 

Huohota, huohota, huohota (=sykkeenkohotus, rentoutus, stressin lievitys)

Luonnollisesti myös tunnin aikana otetaan yhteisiä lepotaukoja sykkeen kohotuksen jälkeen loppurentoutusta unohtamatta. Onnellinen vauva onkin tyypillinen asana, jossa saadaan makoilla hetki tasoittaen hengitystä. Välillä saattaakin olla sellainen olo, että huohotat (nostat sykettä), Huohotat (isket mattoon ja pääset lähemmäs maata ja saat vapautettua energiaa) ja HUOHOTAT (hengität ulos sihisemällä hampaiden välistä ja vapaudut stressistä). Saatkin mielellään huohottaa kovaan sykettä kohotettaessa - ja myös jotta saat kohonneet sykkeet tasaantumaan ja henkiset ja fyysiset stressijumit irtoamaan kehosta.

Buti ei olekaan vain lempeää lepäämistä vaan se sopii myös himotreenaajille, sillä liikkeitä voi tehdä aina kovemmalla teholla lasketumalla esimerkiksi syvemmälle jumalatarasanaan reisien päälle tai lankuttamalla jalat suorina irti matosta (samalla kun se takapuoli pyörii.. Upean haastava harjoitus keskikropalle - kokeile vaikka!). Salsa Vaasalla aloitin lokakuussa jälleen viikkotunnit, joilla meno yltyy ajoittain jopa niin hikiseksi ilotteluksi, että kasarmin ikkunatkin huurustuvat, kun onnellisessa vauva-asanassa vain huokaillaan ja jälkihikoillaan helpotuksesta, kun tunnin teho-osuus on ohitettu...

Kova hikoilu on taattu

(Jos haluat, voit ottaa myös rauhallisemmin.)

Buti-harjoitus aktivoi  ja vahvistaa erityisesti keskivartalon syviä lihaksia, ja toimii siksi näin ollen koko kehon aktiivisena kuntouttajana ja parantajana, niin fyysisellä kuin henkiselläkin tasolla. Henkiset vaikutukset seuraavat kehon avautumisesta spiraalitekniikan keinoin, voimakkaasta rummutuksesta sekä puhdistavasta hikoilusta ja rauhoittavasta hengityksestä. Edellä mainitut asiat ovatkin Butille hyvin ominaisia ja ansaitsevat varmasti oman blogijulkaisunsa lähitulevaisuudessa.

Olit sitten raskaana tai jotain muuta - Buti sopii varmasti sullekin!

Butin nerokkuudesta kertoo myös se, että se on hieman muokattuna toimiva harjoitus erilaisille erityisryhmille. Se on esimerkiksi loistava harjoitus niin raskaanaoleville kuin myös raskaudesta toipuville naisille, joille erityisen tärkeää on lantionpohjan ja syvien (vatsa)lihasten tunnistaminen, harjoittaminen ja rentouttaminen. 

Olin tammikuun lopussa vielä viimeisilläni raskaana ja harrastin Butia ihan viimeisiin päiviin asti ennen synnytystä. Oikeastaan itse synnytyksessäkin sai käyttää Butin oppeja hyväksi: sai antautua maan alaspäin vetävälle voimalle olemalla painava ja rentouttamalla alaselän, lantion alueen ja vatsan. Tämä olikin ainoa kikkakolmonen, joka toimi edes jonkin aikaa, kun muut lääkkeet eivät enää tehonneet. Liike on todellakin usein paras lääke.

Anna-raskaana-taaksepäintaivutus.jpg

Raskaudesta ja synnytyksestä toipumisessa on Buti myös ollut loistava apu ja itse asiassa ainoa harjoitus, mitä olen tehnyt viimeisimpinä yhdeksänä kuukautena synnytyksen jälkeenkin. Luonnollisesti on pitänyt osin myös soveltaa, etenkin alkukuukausina, mutta käytännössä lähes kaikkia Butin perusliikkeitä on voinut tehdä ja niiden tekeminen on tuntunut lääkitsevältä.

Tuolijumppa, polttaritunti… Vai jotain muuta? Kysy lisää!

Toki huomattavat erityistarpeet on hyvä huomioida aivan erikseen, jonka vuoksi ohjaan esimerkiksi Vaasan seudun neuroyhdistykselle sovellettua Buti-joogaa. Tiedän omasta kokemuksesta, että neurologista sairautta sairastavat, usein nimenomaan MS-tautia sairastavat, ovat toisinaan uupuneita ja toisinaan taas aivan loistokunnossa olevia yksilöitä (kokemuksen rintaäänellä tämän sanon). Tunnin suunnittelu onkin aina suuri, mutta ihana haaste, joka puhuttelee minua syvästi henkilökohtaisella tasolla. Ihmisten kohtaaminen ja palautteen saaminen näillä tunneilla onkin minulle erityisen antoisaa myös oppimismielessä, jotta voin kehittää tunteja jatkoa ajatellen.

Kiinnostuitko erikoistunnista, joka on räätälöity ryhmäsi tarpeisiin, esim. bilehileilyyn keskittyvä polttaritunti, UV-sinivaloissa toteutettu GLOW-tunti tai ylävartalon harjoittamiseen keskittyvä tuoli-Buti, joka voidaan toteuttaa kokonaan ilman jalkojen käyttöä? Vai olisiko ryhmälläsi tarve jonkinlaiselle muulle teematunnille, joka sisältää Butin peruselementtejä rummutuksesta tanssiin ja pyörivään liikekieleen jooga-asanoissa? Lähetä minulle tiedustelu, niin jatketaan keskustelua sähköpostitse butiyogasuomi(at)gmail.com, Instagramissa @annamindfully tai Facebookissa @Buti Yoga Suomi - parantava opas alkukantaiseen liikekieleen. Olen avoin erilaisille haasteille!

D5EE9DD8-BF0A-4089-BF1B-A0613FF1D3EA.jpeg

Butimaisin terveisin,

Anna

Anna Jussila